Hvis du ikke kun kan lide at lytte til musik men også læse om musik, er her tre anbefalinger til bøger, som har prydet mit natbordet de sidste par måneder.

’Så hårene rejser sig’ af Per Wium

Per Wium - Så hårene rejser sigPer Wium, som er min gode kollega, Beatlesguru og mest af alt musikelsker har lavet en bog, der syder og synger af en årtier lang kærlighed til musik. Det er en selvbiografi, men den handler ikke om personen Per, men snarere om Pers passion for musik og musikalske mesterværker gennem tiden. Den består af en række musikalske punktnedslag og har ikke en rød tråd bortset fra Per og hans store oplevelser med musik. Og det er befriende, for Per har skrevet bogen ud fra, hvad han synes er godt, i stedet for at få de valgte kunstnere og plader til at passe ind i en større tematik eller tidslinje.

Vigtigst af alt, så gør bogen det, som alle musikbøger i virkeligheden skal gøre; den fik mig til at opdage ny musik.

Eller rettere gammel musik – som jeg faktisk ikke havde fået tjekket godt nok op på, og det gav mig nogle ret store musikalske oplevelser. Titlen lyver ikke, mine hår rejste sig faktisk, da jeg lyttede til flere af de plader, han skriver om i bogen. Så ud fra det perspektiv: topkarakter til bogen.

> Køb ’Så hårene rejser sig’ af Per Wium her

’Born to Run’ af Bruce Springsteen

Bruce SpringsteenJeg har læst – eller skulle jeg nærmere sige – hørt Bruce Springsteens selvbiografi ’Born to Run’, og jeg kan varmt anbefale at høre den som lydbog, hvor han selv læser bogen op.

At høre Springsteens egen stemme understøtter det, som jeg synes, er bogens største styrke, nemlig dens ærlighed.

Den giver et fantastisk godt indblik i det her arbejderliv, som han har levet, og som har haft indvirkning på hans musik, og hvordan han laver musik, og hvorfor han spiller lige præcis den type musik, han gør. Bossen fra New Jersey fortæller ikke kun om musikken og sin vej til udsolgte stadioner, han fortæller fx også om sin kamp med depression og om den fysiske forløsning og nærmest terapeutiske effekt, han får af sine legendariske langspillerkoncerter. Og at høre ham læse bogen højt giver altså en ekstra overtone af melankoli og troværdighed. En rigtig fin fortælling fra en af rockens største.

> Køb ’Born to Run’ af Bruce Springsteen her

‘Supernatural Strategies for Making a Rock ‘n’ Roll Group’ af Ian F. Svenonius

‘Supernatural Strategies for Making a Rock 'n' Roll Group’ af Ian F. SvenoniusHvis Ghostbusters nogensinde beslutter sig for at gå fra filmen og blive noget ved musikken i stedet, bør de helt klart bruge denne virkelig krøllede og sjove ”synske” samtalebog med flere af rockens helt store superstjerner som en guide. Forfatteren Ian F. Svenonius, der selv er musiker, har lavet en musikermanual ud fra en række interview med rocklegender. De fleste af musikerne er godt nok døde, men den slags detaljer holder ham ikke tilbage – han bruger da bare et medium til at komme i kontakt med dem. Det lyder måske for fjollet.

Men der kommer faktisk nogle ting frem, som jeg synes, er noget vi musikere tænker meget over, men egentlig sjældent snakker om og debatter.

Eneste anke er, at den ikke er oversat til dansk, så hvis du bøvler lidt med engelsk, skal du nok springe den her over. Jeg synes da, mit engelsk er udmærket, men jeg måtte slå mange ord op undervejs. Bortset fra det, er det en skæv, skæg og og tankevækkende bog, som giver et godt afsæt for, hvordan man skal fungere som rockmusiker.

> Køb ‘Supernatural Strategies for Making a Rock ‘n’ Roll Group’ af Ian F. Svenonius her

tilmeld-dig-vores-nyhedsbrevx633xhoej

Bliv bedre på scenen som musiker - få styr på dit grej

Få mine 5 bedste grejtips, der vil gøre din performance på scenen som musiker meget bedre!

Få forklaringen bag hvorfor 5 simple grej tips kan forbedre din performance hurtigt og effektivt, så både du og publikum får en bedre koncertoplevelse.

Skriv dig op til mit nyhedsbrev, og du får min mini e-bog gratis.

* = Obligatorisk felt