At arbejde med sit sceneudtryk opfattes af mange musikere som unødvendigt, irrelevant og er ofte uset (især blandt danske musikere). Dette er der flere grunde til, men det argument jeg oftest hører blandt musikere er, at sceneoptræden ikke har noget med musik at gøre, og at musikken taler for sig selv.

 

At musikken taler for sig selv er jeg fuldstændig enig i – det gør den, når vi sætter pladen på anlægget hjemme i stuen.

Men går vi til en koncert for at høre en plade? Ikke hvis man spørger musikere. Når jeg er ude og holde foredrag for musikere, stiller jeg ofte spørgsmålet: Hvorfor går man til koncert? Skal man tro på deres svar, går man til koncert for at se noget, føle noget og høre noget.

Rækkefølgen (se – føle – høre) er faktisk ikke tilfældig. I al den tid hvor jeg har coachet musikere i sceneoptræden, har jeg spurgt folk, hvad de synes om den sidste koncert de har været til. I langt de fleste tilfælde svarer de i denne rækkefølge:

 

  1. Hvad de har set: ”De gav den godt nok gas på scenen”, ”Vildt setup”, ”Korsangeren var lækker”, ”Syret tøj”.
  2. Hvad de har følt: ”Der var en fed stemning i salen”, ”Det var sindssygt varmt”, ”Jeg var fuld”, ”Jeg kedede mig”, ”Jeg var helt høj efter koncerten”.
  3. Hvad de har hørt: ”De spillede godt”, ”Lyden var dårlig”, ”De spillede hittet”, ”Trommeslageren spillede tight”.
    sceneoptræden

Det interessante er, at det ikke kun er Hr. og Fru. Jensen der svarer i den rækkefølge – det gør musikere også!

 

Vi hører med øjnene

Hvorfor er det så, at selv musikere primært beskriver koncerter ud fra hvad de har set, og derefter hvad de har følt og så hørt. Svaret finder vi i den måde hvorpå, vi mennesker perciperer verden. Der er forskellige bud på hvor meget vi er styret af vores syn kontra vores øvrige sanser. Nogle undersøgelser viser vi perciperer 53% med synssansen, mens andre er oppe på hele 83%.

 

Konklusionen er dog fælles for alle undersøgelser – vores synssans er den absolut mest dominerende af alle sanserne.

Det betyder, at hvis vi som musikere kun fokuserer på det auditive, overser vi en stor mulighed for at give publikum en stor oplevelse, nu hvor de oplever mere af koncerten med øjnene end med ørerne.

Forsøg har desuden påvist, at synet er så dominerende, at hjernen til tider ændrer det vi hører, så det passer til det vi ser. Musikeres sceneoptræden er altså vigtig for både musikken og for publikums oplevelse af musikken, fordi det musikere gør på scenen visuelt påvirker det publikum hører.

Skal man sætte det lidt på spidsen, kunne man godt argumentere for, at når publikum ser noget der behager dem, er der stor sandsynlighed for, at de også kan lide det de hører.

 

Hvad kan man så gøre

Nu må du ikke tro, at jeg advokerer for, at du og bandet skal tage noget sjovt tøj på, spille overgearet på scenen og benytte sig af endnu en omgang letkøbte visuals. Hvis du skal blive god på scenen, skal du b.la. arbejde med:

  • Hvad du har på hjerte.
  • Hvad du vil give publikum.
  • Hvorfor du spiller musik.
  • Hvordan alt dette hænger sammen med de signaler, du sender med kroppen og stemmen, mens du spiller musikken.

 

Hvorfor…en simpel konklusion

Efter at havde arbejdet professionelt i mange år med musikeres sceneoptræden, er det blevet meget tydeligt, at der er en klar sammenhæng mellem ens succes som musiker og ens evner på scenen.

tilmeld-dig-vores-nyhedsbrevx633xhoej

Bliv bedre på scenen som musiker - få styr på dit grej

Få mine 5 bedste grejtips, der vil gøre din performance på scenen som musiker meget bedre!

Få forklaringen bag hvorfor 5 simple grej tips kan forbedre din performance hurtigt og effektivt, så både du og publikum får en bedre koncertoplevelse.

Skriv dig op til mit nyhedsbrev, og du får min mini e-bog gratis.

* = Obligatorisk felt