Man kan lære meget af børn

I forbindelse med at jeg var koncertdramaturg på børnekoncerten: KaravaneTrippelKoncerter, kom producenten Bjørn Hernes(Karavane) ind på, hvorfor børnekoncerter ofte er så fantastiske, men også svære at spille.

Han siger: “Børn tror, alt hvad du gør på scenen, gør du for deres skyld”. Det er ret interessant, for hvis det er sandt, hvilket jeg tror det er, er der jo ikke noget at sige til, at mange børn mister interessen i løbet af en koncert. Mange musikere(-ofte ubevidst) ser ud som om de keder sig, virker nervøse og fraværende, roder konstant med deres gear, agerer ens igennem hele koncerten(bliver kedeligt), gør alt for meget eller gør alt for lidt o.s.v. Voksne er godt klar over, at disse “fejl” ikke er rettet mod dem. De vil ofte kunne se gennem fingre med musikerne, men får ikke den største koncertoplevelse.

Børn, der generelt reagerer mere umiddelbart, vil derimod mærke musikernes “fejl”, som manglende interesse for dem. Så hvorfor skulle de så have interesse for musikken og musikerne? Det er så her ukoncentrationen og støjen sætter ind.

Også de voksne

Men voksne reagerer også, men de udtrykker det anderledes(med mindre de er påvirket). For eksempel hører jeg ofte folk, der har været til koncerter sige: “De kunne godt have sagt noget mere”. Det tolker jeg ikke altid, som et konkret ønske efter mere snak, men mere publikums ønske om at blive involveret i koncerten. Det kan heldigvis gøres på mange måder. Jeg selv har været til fantastiske koncerter, hvor der ikke blev sagt særlig meget, men hvor jeg virkelig følte, at bandet ville mig noget.

Og her kommer så det bedste virkemiddel over for børn(som også virker på voksne): Hvis de kan mærke, at man vil dem noget, får man det mest fantastiske og medlevende publikum. Så her er et par gode spørgsmål, man skal huske at stille sig selv: For hvis skyld spiller jeg? Er jeg glad for, at publikum er der? Hvad er det, jeg gerne vil dele med publikum?

Disse spørgsmål er især vigtige, hvis man spiller for børn, fordi hvis man ikke leverer varen, får man det ubarmhjertigt at vide med det samme. De har ikke den pli, vi voksne nogen gange lider af. Og der kan vi lære meget at børnene – både som musikere og publikum!