Karrierekanonen 2015 er i gang og endnu engang har jeg æren af at være tilknyttet. Igen i år har jeg holdt et foredrag for de 12 finalister omkring sceneoptræden, og hvad de skal være opmærksomme på, nu hvor de skal spille på Spotfestival. DR var med til foredraget. Du kan læse artiklen om mit foredrag her, eller læse det nedenunder her:

Musikken skal ud over scenekanten

The minds of 99 vinder steppeulven

Louis Clausen fra The Minds Of 99 står nummer 2 fra højre.

Få de andre i bandet til at se godt ud, skjul nervøsiteten og vær ikke bange for fejl. Årets 12 udvalgte har fået gode råd til deres sceneoptræden af scenecoach Kristian Koch og trommeslager i The Minds of 99, Louis Clausen.
Af Christina Jensen

– Jeres vigtigste rolle på scenen er at få de andre i bandet til at se godt ud. Bands glemmer typisk hinanden og fokuserer på publikum eller på sig selv, men I skal bakke hinanden op, siger scenecoach Kristian Koch.

Foran ham sidder en gruppe musikere, der alle er blandt årets udvalgte i KarriereKanonen 2015. De skal alle sammen optræde på SPOT Festival, men inden da kommer de igennem et forløb, hvor de møder en række branchefolk, der kommer med tips og gode råd til sceneoptræden, pr og musikbranchen generelt.

Denne aften er temaet live performance. Og udover scenecoachen, der har en baggrund som musiker og skuespiller, er også trommeslager Louis Clausen fra The Minds of 99 på programmet.

I løbet af de næste to timer får de fremmødte musikere det, Kristian Koch kalder for sine ”greatest hits” – en overordnet gennemgang af, hvilke mekanismer, der gør sig gældende ved en koncert og hvilke overvejelser, det er godt at gøre sig, inden man træder op på scenen.

Mennesker er flokdyr

Undervejs understreger Kristian Koch sine pointer med egen krop. Han spiller guitaristen, der tager opmærksomheden ved at gå umotiveret over scenen, en nervøs musiker, der ryster over det hele og forsangeren, der padler mellem numrene i sine speaks. Imens bliver der lyttet intenst fra de fire stolerækker, skriblet notater ned og stillet en masse spørgsmål.

Red Hot Chilli Peppers hopper i takt.

Red Hot Chilli Peppers hopper i takt til musikken.

Kristian Koch har også fundet en række videoklip frem med kunstnere fra Kim Larsen over Jeff Buckley til ukendte jazzmusikere. Et klip fra en stor udendørskoncert med Red Hot Chili Peppers viser Anthony Kiedis og de øvrige bandmedlemmer, der hopper i takt til musikken. Straks gør alle i publikum det samme.

– Det her er flokdyr i sin reneste form. Tre mand på scenen fortæller os, at vi skal hoppe. Og så hopper vi. Klippet viser, at de har noget sammen på scenen og det smitter af på publikum tifold, siger Kristian Koch.

Han fortæller, at hvis publikum ser et fællesskab, så vil de automatisk gerne være en del af det. Og derfor er det så vigtigt at udstråle, at bandmedlemmerne har noget sammen.

Skjul nervøsiteten

Kristian Koch viser også et klip fra en koncert, hvor keyboardspilleren ser fuldstændig ligeglad ud og en bassist, der har sat sig ned under et nummer.

– Hvis I ikke ved, hvor I skal gøre af jer selv, så vis i det mindste rytmen. Nik med hovedet eller slå rytmen med hånden. I er aldrig usynlige på scenen, lyder rådet fra coachen, der også minder de fremmødte om, hvor vigtigt det er at skjule nervøsitet.

– Vi spejler os i hinanden. Vi smitter hinanden. Så hvis I ser nervøse ud, så bliver publikum det også. Hjernen vil opfatte det, som om noget er galt, og så ser publikum efter fejl og problemer. Hold fokus på stemningen, udstrål ro og at der er styr på det. Også selvom jeres indre er ved at brænde op af nervøsitet, siger Kristian Koch.

Fejl er unikke

Selvom nerverne skal skjules, så er det ikke ensbetydende med, at fejl skal gemmes af vejen. Faktisk kan fejl være det, der gør en koncert mindeværdig.

– Hvis fejl bliver løst positivt og med overskud, kan de være fantastiske. Fejl er unikke, og det folk efterfølgende kan huske. Ingen taler om, at alle i bandet spillede hele koncerten korrekt, siger Kristian Koch.

En af de udvalgte bakker ham op og fortæller om et band, hvor guitarstrengen sprang under koncerten. Men i stedet for at gå i panik, tog bandet uheldet til sig og brugte det som en gimmick. De bad publikum om at vende sig om, mens de fik skiftet strengen. Og det var det, alle talte om bagefter.

Der er kun nu’et

The Minds Of 99 spiller på Roskilde

The Minds Of 99

En af dem, der kan tale med om, at fejl kan bruges konstruktivt, er Louis Clausen, der spiller trommer i The Minds of 99. I 2013 var bandet udvalgt til KarriereKanonen og skulle i den forbindelse spille deres første koncert til SPOT Festival. Spændte og klar gik bandet på scenen, men da de stod der, var der ikke hul igennem. Bandet måtte forlade scenen, men da der endelig var styr på teknikken, var de til gengæld klar til at give sig fuldt ud.

– Der er ikke noget, der hedder fejl i koncerter. Der er kun nu’et, og det må man udnytte bedst muligt. Vi gav os 120 % og brugte frustrationen, da der ikke var hul igennem. Vi brugte vores angst til at levere noget ekstraordinært, siger Louis Clausen til de fremmødte.

The Minds of 99 endte med at vinde KarriereKanonen i 2013. Siden har de udgivet et anmelderrost debutalbum, spillet et utal af koncerter, og til sommer åbner de Orange Scene på årets Roskilde Festival. Undervejs har de haft stor glæde af at samarbejde med Kristian Koch. Men det er nu ikke alle råd, de har taget til sig.

– Husk at gøre det til jeres eget. Det Kristian (Koch, red.) siger, passer ikke til alle, siger trommeslageren til de fremmødte, der består af årets udvalgte kunstnere.

Alle de fremmødte skal optræde på SPOT Festival. Efterfølgende fortsætter otte finalister i forløbet frem mod Smukfest, hvor årets tre vindere bliver udråbt. Vinderne modtager hver et skræddersyet talentudviklingsforløb.

tilmeld-dig-vores-nyhedsbrevx633xhoej

Bliv bedre på scenen som musiker - få styr på dit grej

Få mine 5 bedste grejtips, der vil gøre din performance på scenen som musiker meget bedre!

Få forklaringen bag hvorfor 5 simple grej tips kan forbedre din performance hurtigt og effektivt, så både du og publikum får en bedre koncertoplevelse.

Skriv dig op til mit nyhedsbrev, og du får min mini e-bog gratis.

* = Obligatorisk felt