6 stjerner i Gaffa. Ud Over Scenekanten af Kristian Koch

Jeg er en lykkelig, lykkelig mand!

Man kan sige, hvad man vil om anmeldelser, men jeg blev simpelthen så glad, da jeg opdagede, at min bog Ud over Scenekanten havde fået seks stjerner i Gaffa.

Jeg har brugt seks år på at skrive bogen, og det skal ikke være nogen hemmelig, at jeg har gennem årene frygtet, hvad pressen vil sige om den. Så det er en kæmpe lettelse, at Gaffa har taget så pænt imod bogen.

Læs anmeldelsen herunder eller på Gaffas hjemmeside.

“Obligatorisk læsning for alle bands”
GAFFA ★★★★★★ Af Hansen

“Kan man give seks stjerner til en håndbog? Det er ganske rigtigt ikke et kunstnerisk mesterværk, men den opfylder i den grad, hvad den prøver på, og det er meget få bands, der ikke ville kunne få glæde af denne bog.

En håndbog, der – uagtet genre – går efter at gøre koncertoplevelsen bedre for publikum. En disciplin, som både nye og mere erfarne bands alt for ofte underprioriterer, enten i ren begejstring for sig selv og musikken, eller ved at undervurdere/underkende showdelen af koncerten.

Det kan være en kæmpe udfordring for bands at springe ud i at gennemtænke en koncert og risikere at virke kalkulerede og manipulerende. Men det er nødvendigt, specielt hvis man skal præsentere nyt materiale for folk, men egentlig også hvis du gerne vil gøre din koncert til en større oplevelse end bare at høre din plade på et stort anlæg.

Og her er Kristian Kochs bog meget nem at gå til. Inddelt i syv praktiske underemner gennemgås koncerten med eksempler fra den virkelige verden og konkrete værktøjer til hvordan 1000 bands’ erfaringer kan anvendes af dig og dit band. Og alle kapitlerne er opsummeret i overskuelige bullet points til hurtig genopfriskning.

Det er i sig ingen chokerende eller epokeskabende teorier, vi møder, men det er teknikker, jeg ikke før har set på skrift herhjemme. I et lettilgængeligt sprog og med meget konkrete eksempler kommer vi igennem sætlister, bandopstilling, lys, lyd, speaks, fokus og hvordan du sikrer dig, at publikum rent faktisk hører og husker det, du gerne vil have dem til, nemlig koncerten.

Ingen tvivl om, at frie kunstneriske sjæle kan føle sig stødt af konceptet: Skal jeg lære en korrekt måde at spille koncert på? Uagtet at de fleste har lært en korrekt måde at spille, synge, komponere, skrive eller hvad ved jeg. Og derefter selvfølgelig tilpasset det til sit eget udtryk. Koch påstår ikke, at der er én korrekt måde at gøre det på, men han udpeger en række faldgruber og gode løsninger og strategier.

Det, man kan frygte er, at bands følger vejledningerne 1:1 og derved virker utroværdige, og hurtigt kan koncerter fremstå meget ens. Men det kan man næsten ikke klandre Kristian Koch for, hvis det viser sig at blive tilfældet. Det er stadig alle kunstneres ansvar at gøre materialet til deres eget og tilpasse deres situation og publikum. Når jeg selv tænker tilbage på de tusindvis af koncerter, jeg har overværet, er det vitterligt et fåtal af dem, hvor det ikke kunne have været et lille hak bedre. Og mange gange kan jeg genkende Kochs udpegninger af fejl, når jeg skal sætte ord på, hvad der ikke var optimalt.

Selvom bogen har et meget funktionelt præg – ingen billeder eller lir overhovedet  virker den ikke tør eller kedelig, hverken visuelt eller i skrivestilen. Og det er så meget en håndbog, at man nemt kan se, hvilke afsnit der ikke er så relevant for én selv. Den er skrevet i øjenhøjde med bands, men med en tydelig viden og ekspertise bag ordene. Den kan læses hurtigt og vendes tilbage til igen og igen. Jeg forudser, at den bliver obligatorisk ved samtlige nye bands’ koncertplanlægning fremover.”

Mere om bogen

Hvis du har lyst til at købe bogen eller bare vil vide mere om bogen. Kan du klikke på nedenstående link:

> Læs mere om Ud Over Scenekanten af Kristian Koch på Saxo.com


Indtil næste gang, må du have en rigtig dejlig dag
– og få nu givet nogle gode koncertoplevelser til dit publikum!

Mvh
Kristian Koch

Scenecoach og liveproducer Kristian Koch