Sceneoptræden i Kina

I slutningen af 2014 var jeg i Kina for at lave et seminar under titlen: Boost your live-act. Mit noget lunkne forhold til Kina er gjort til skamme, for det var godt nok en fed oplevelse. Læs mere hvis du bl.a vil vide, hvordan det er at holde foredrag for kinesere – med tolk.

Peter Poulsen, Karen Abrahamsen, Torben Eik og Kristian Koch

Karen Abrahamsen, undertegnede, Peter Poulsen og Torben Eik på den Kinesiske mur.

Igennem Artlab var jeg blevet inviteret til Kina for at lave et seminar på Dong Dong festivalen. Turen var et resultat af samarbejdet mellem Det Danske Kulturinstitut i Beijing, Artlab og Dong Dong Festival. Allerede nu vil jeg gerne komme med en stor tak til alle parter for den gode oplevelse!

Vi var fire fra Artlab, som skulle dele ud af vores viden: Peter Poulsen, Karen Abrahamsen, Torben Eik og undertegnede.

Det tager omkring 9 timer at flyve til Beijing, hvilket for mig var mindre, end jeg havde regnet med. 9 timer i en flyvende blikdåse, og så står man i en by, som på ingen måder minder om lille fine nuttede København…Nå ja, der bor 18 milioner mennesker i Beijing. Byen er iøvrigt pakket med møgdyre biler (de er åbenbart kommet til penge), små knallerter der kører på strøm (sådan en vil jeg have), vejbaner med vanvittig mange spor og selvfølgelig en lækker rar omgang smog.

Bønner og aubergine stegt i andelever.

Bønner og aubergine stegt i andelever.

Efter vi blev tjekket ind på et nydeligt hotel, gik vi på jagt efter vores første måltid, og her fik jeg mit første chok. Maden i Kina minder på ingen måde om den kinesiske mad, jeg kender fra den lokale kinagrill. For det første er maden overdrevet god i Kina, hvilket ikke er den oplevelse, jeg har på de dansk-kinesiske grill. Men vigtigst af alt – man kan stort set ikke få forårsruller i Beijing??? Og her gik jeg og troede, at jeg skulle til forårsrullens hovedstad. Vi prøvede utrolig mange retter, på de 5 dage vi var i Beijing. Den ene ret var bedre end den anden. Jeg prøvede ikke de mere eksotiske ting som griseknæ og hønsefødder, men ellers var vi godt omkring. Note to self: Mad, der er stegt i andelever, frembringer en lækker brækfornemmelse.

Selve foredraget

På anden dag skulle Peter, Karen og Torben holde oplæg. Jeg må sige, at det var heldigt, at jeg kunne bruge deres erfaringer på tredje dagen, for man kan ikke stole på at kinesere kan tale engelsk – selv om de siger, de kan. Resultatet blev, at jeg havde tolk. Min tolk hed Lisa. Hun arbejder for Det Danske Kulturinstitut, er Amerikaner og vanvittig god til Kinesisk – så jeg var godt kørende.

Mit oplæg skulle foregå på et spillested ved navn: DDC (Dusk Dawn Club). Sådan ser navnet ud på kinesisk: 黄昏黎明俱乐部. Jeg vidste ærligt talt ikke, hvad jeg kunne forvente af et kinesisk spillested. Men her fik jeg mit andet chok. Det var super fedt! Det kunne lige så godt ligge på Vesterbro eller i Berlin. Jeg skød en video inde i klubben mens et par kinesiske musikere jammede. Ps. deres jam lyder ikke lige som vores;0)

Stedet var som sagt super fedt. Nu var jeg bare spændt på, hvordan de kinesiske musikere ville tage imod mig og min viden. Ville det være helt sort for dem? Vil de overhovedet forstå mine eksempler og min “danske” tankegang? Men der fik jeg mit tredje chok.

Kinesiske deltagere til mit foredrag.

Kinesiske deltagere til mit foredrag.

For det første var de meget lydhøre, levende, interesserede og lattermilde. For det andet, virkede det som om, de forstod, og havde mange af de samme udfordringer, som danske musikere har. Så ser man bort fra, at alt hvad jeg sagde skulle oversættes til kinesisk, så følte jeg mig hjemme. Så den største forskel på at stå i Kina fremfor i Danmark var sproget og så den store hengivenheden, jeg mødte hos de kinesiske deltagere.

Det er ikke nogen hemmelighed, når jeg møder danske musikere, starter de ofte ud med at være distancerede og lukkede. Sådan var det ikke i Kina. Torben Eik sagde det så fint: Forskellen på danske musikere og kinesiske er, at man skal gøre sig fortjent til danskenes respekt. Den har man fra starten med kineserne

Det kom allerede til udtryk, da jeg gik rundt og hilste på deltagerne. Den første jeg gav hånden til rejste sig op, tog min hånd med begge hænder, nikkede meget ærbødig og ydmygt, samtidig med at han kikkede mig intenst i øjnene. Det havde så stor en indvirkning på mig, at jeg kortvarig blev en smule genert. Samtidig følte jeg mig utrolig velkommen! Det var en utrolig dejlig start på mit oplæg.

Konklusion

Det var en kæmpe oplevelse at komme til Kina og finde ud af, at min metode også giver genklang hos de kinesiske musikere. Der er ingen tvivl om, at turen har givet mig blod på tanden. I 2015 vil jeg uden tvivl fokusere meget mere på udlandet.

Dette billede beskriver meget godt min tur til Kina.

Dette billede beskriver meget godt min tur til Kina.

Derudover var jeg overrasket over hvor “fremme i bussen” mange af de kinesiske musikere var. Jeg må erkende, at jeg var lidt forudindtaget. Der tog jeg fejl. Hvis du har det lige, som jeg havde det, altså at Kina ikke står højt på din rejseliste, så kan du godt revidere dine tanker. I hvert fald har jeg fået en super positiv indstilling til Beijing. Og vil de have mig derud igen, tager jeg mere end gerne af sted igen.

Til sidst vil jeg godt vise dig nogle af de bedste kinesiske acts, jeg så under Dong Dong Festivalen.

tilmeld-dig-vores-nyhedsbrevx633xhoej

Bliv bedre på scenen som musiker - få styr på dit grej

Få mine 5 bedste grejtips, der vil gøre din performance på scenen som musiker meget bedre!

Få forklaringen bag hvorfor 5 simple grej tips kan forbedre din performance hurtigt og effektivt, så både du og publikum får en bedre koncertoplevelse.

Skriv dig op til mit nyhedsbrev, og du får min mini e-bog gratis.

* = Obligatorisk felt