Videoblog #2: Lys

Bruger du scenelys? Og bruger du det korrekt?

I videoen kommer jeg ind på, hvordan du skal placere dig i forhold til scenelyset.

I mit andet videoblog indlæg, kommer jeg med tips og tricks til scenelyset. I mine øjne tager mange musikere alt for let på scenelyset. De overser, hvor vigtigt det er i forhold til publikum og deres oplevelser af musikken.

Grunden til jeg kommer ind på lys i dette indlæg, skyldes at jeg fik en kommentar i forbindelse med, at jeg stillede 3 spørgsmål til mine modtagere af mit nyhedsbrev. Carsten A. skrev følgende: “For mig som koncert afvikler kan jeg godt tit savne at bands gør noget mere ud af deres koncerter. Det kan være ting som lyset…”

Har du et område, du godt kan tænke dig at blive klogere på, så skriv spørgsmålet længere nede i kommentarfeltet, så vil jeg forsøge at svare på det i min videoblog.

Indtil næste gang, må du have en rigtig dejlig dag
– og få nu givet nogle gode koncertoplevelser til dit publikum!

Mvh
Kristian Koch

Scenecoach og liveproducer Kristian Koch

Ps: Du er også mere end velkommen til at komme med konstruktiv kritik til min videoblog… ros er selvfølgelig også meget velkommen;0)

2017-02-10T01:29:50+01:00

6 Comments

 1. Mikael Bødker Sørensen 23/10/2015 at 11:32

  Hej Kristian,

  Jeg følger dig med interesse fra tid til anden og mener klart du kommer med gode, brugbare og interessante råd – selv for en gammel rotte som mig….men.. først lidt info. – jeg har spillet og spiller i danse/partyband siden slutningen af 1970’erne – på højeste plan! og har spillet tusindvis af jobs over hele landet og har stadig rimeligt at lave….

  Vi har altid koncentreret os om lyd, lys og sceneoptræden, da det er det der er humlen for publikum og deres oplevelse .. men jeg har svært ved at følge dig når du taler om og anbefaler bands i 2015, at de skal bruge lyd og lysfolk og bare se at komme ud og få købt det de ikke har – klart det ville være en hjælp og vi som musikere kunne koncentrere os mere om det primære – musikken, men….. Det er der simpelthen ikke økonomi til mere sin markedet har udviklet sig … Vi har heldigvis været med i så mange år, at vi har ALT, købt og betalt så vi har i overflod af det du taler om, men det har de unge musikere ikke – og yderligere tager vi os betalt – godt betalt – for at optræde.

  Det er lidt som når lægen siger – du bør simpelthen slappe af og tage noget ferie – rejs sydpå og få slappet af! – jamen- det har jeg ikke råd til… Du skal bare gøre det alligevel!!

  Musikere i dag, er til salg for meget små penge, de faldbyder sig på discountsites som 123festmusik og eventzonen for overhovedet at få noget at lave og ikke for at tjene en hyre de kan leve af. Jeg vil lige tilføje – det gør etablerede musikere også.

  Grunden til at jeg skriver er også i min egenskab af “Underviser” inden for “Salg, markedsføring og personlig branding” for professionelle musikere, hvilket jeg har beskæftiget mig med i DMF regi gennem flere år…

  Det er vigtigt, at skabe fundamentet og skabe den kreative ro, hvis man skal kunne performe optimalt – og her skal musikerne lære, at tjene penge, så de kan gøre ALT det du taler om. De unge skal ikke af nød tage den lette løsning, som de ofte gør hvor det primære (det er også en vigtig drivkraft) er deres musik og det at komme ud på scenerne og spille – de skal også lære, at ha penge med hjem i lommen, da det ellers kun er et fåtal der spiller musik på den lange bane…

  Tro ikke at alt dette her jeg skriver er med DMF i lommen, jeg er ikke engang medlem – og ville aldrig selv spille for “tariffen”…. det er simpelthen ikke nok til at drive et “professionelt” band – det koster!!… det er bare fordi det gør ondt på mig, at se den kreative process stå alene uden at man ser på konsekvenser af ikke at gøre sig bevidst om, at alt det arbejde man lægger i øveren, alle de omkostninger der ligger i at gi sig selv optimalt på scenen i form af rigtig lyd og lys og det det faktisk koster at tage et job koster rigtigt mange penge……

  puha.. så fik jeg det ud.. ved ikke om det gir mening i din verden…

  mvh

  Mikael

 2. Kristian Koch 23/10/2015 at 13:05

  Hej Mikael.

  Tusind tak for din kommentar, som giver enorm god mening i min verden. Og hvor er jeg glad for, at du som erfaren herre kan bruge nogle af mine råd:0)

  Jeg er faktisk meget enig i hele din kommentar. Og du har ret i at: “Det er lidt som når lægen siger – du bør simpelthen slappe af og tage noget ferie – rejs sydpå og få slappet af! – jamen- det har jeg ikke råd til… Du skal bare gøre det alligevel!!” Det er nemmere sagt end gjort. Men den dag man bliver syg, fordi man ikke har lyttet til lægens råd, så betaler man gerne det dobbelte. Nu har jeg været banddoktor i mange år hos DMF, så jeg kan godt lide doktor analogien, vi har gang i her;0)

  Det store spørgsmål for mig er, om musikere har råd til ikke at investere i scenelys og lysmand? Vi er fuldstændig enig i, at pengene er ikke store – men pengene ligger lige nu i koncerter. Så hvis man som musiker vil skille sig ud (og få flere jobs+penge), så er udelukkende god lyd ikke løsningen. Jeg har set og arbejdet med mange bands, der bruger ustyrlige store summer på lydudstyr, fordi de skal have den helt rigtige lyd. Til gengæld nedprioriterer de scenelys, lysmand og generelt deres performance. Hvilket i mange tilfælde er årsagen til, at de ikke har held med at tjene penge på koncerter.

  Så simplificeret forklaret, så er det i mine øjne et spørgsmål om prioritering:0)

 3. Steffen Pedersen 25/10/2015 at 08:48

  Hej Kristian,
  Først vil jeg lige sige at det er et fedt initiativ og vi følger det med stor interesse.
  I forhold til din sidste video omkring lys er jeg helt enig, det gør bare en koncert mere interessant især hvis det ikke bare er stationært lys.
  I forlængelse af dit indlæg omkring lys tænker jeg at det også er meget vigtigt at scenen er pæn og rydelig, ofte ligger der kabler, instrumenter osv. ud over det hele. Det medfører at de optrædende dårligt kan bevæge sig rundt på scenen og det bliver for alvor synligt når der sættes lys på. Vi har altid bagtæppe, banner, tæpper og ekstra tæpper med så vi hurtigt kan skjule rodede områder på scenen, det tager ikke lang tid og gør en stor forskel på helhedsindtrykket.

  Mvh
  Steffen

 4. Kristian Koch 25/10/2015 at 14:23

  Hej Steffen.

  Fedt I kan bruge det til noget:0)

  Og jeg kunne ikke være mere enig angående rod på scenen. Tro det eller lade være, men jeg beder ufattelige mange musikere om at rydde op på scenen. Og de bliver altid så glad for alt den råderum, du pludselig får på scenen. Det er så simpelt – men gør en kæmpe forskel. Så det er virkelig godt, at I har fokus på det:0)

 5. Lena Thostrup Hansen 28/10/2015 at 13:17

  Hej Kristian

  Rigtig fedt med disse vlogs – fler fler fler tak 😉

  Rigtig godt kommet igen efter den første. Jeg synes, du er er blevet meget bedre til at komme til sagen og tale i et hurtigere tempo.

  Lidt irriterende flueknepperi:
  Auditiv og ikke audiotiv.
  En vlog om lys er fedest med godt lys og ikke overoplyst af solen lige i skallen.
  Slut med at fortælle, hvor du er uddannet, hvorfor du laver denne vlog osv. Vi kender dig godt, og du skal helt klart udstråle, at du ikke behøver at overbevise om, at du kan dit shit. Din ydmyghed er sympatisk men ikke nødvendig, og kan i værste fald få seeren til at tvivle på dig.

  Jeg glæder mig SÅ meget til at se mere og lære lære lære 😀
  Kh Lena

 6. Kristian Koch 28/10/2015 at 13:40

  Hej Lene.

  Fede inputs – og fedt du allerede kan se en forskel! Jeg kan iøvrigt godt se det sjove i, at jeg snakker om lys, og så sidder mit eget lys ikke helt i skabet;0) Jeg må se, om jeg ikke kan opgradere på det i fremtiden:0)

  Fedt du skubber til min “ydmyghed”. Jeg skal se, om den ikke kan blive tonet ned en smule!

  Ang. auditiv og audiotiv…den bliver til gengæld svær. Jeg taler helt generelt utrolig ukorrekt, og bruger alle mulige mærkelige ord – ubevidst. Jeg er klar over det, men hold da helt k…. jeg har svært ved at ændre det. Jeg håber, du kan bærer over med mig…men jeg skal selvfølgelig nok forsøge;0)

  Og du kan godt glæde dig! Der kommer flere videoer:0)

Skriv en kommentar